De kracht van de kennis

"Als je leven gedomineerd wordt door pijn, je denkt dat er iets helemaal niet goed is, maar de pijn zich aandient op tijden dat je het niet verwacht. Dat het zich op wisselende plaatsen voordoet, dat je al vele therapiën hebt gevolgd met ieder een andere diagnose. Dan is de kans groot dat je hier baat bij hebt." (Vertaald uit 'The Mindbody Prescription', blz 139/140).

Waarom pijn

Pijn zegt je iets. Ga de dialoog aan om het op te heffen. Vraag je af: Waar ben ik op dit moment mee bezig en waarom levert me dat pijn op?
Voel je je belemmerd in de uitvoering: Kan ik dit toch doen, en zonder pijn? - Probeer bewust of je er tegen in kunt gaan! Maar blijf luisteren: Het moet direct te merken zijn.

De plaats van de pijn kan wisselen - vraag je af wat de pijn is, waar de pijn is en waarom die daar is.

Pijn, tintelen, gevoelloosheid of gevoelsarmheid is in deze gevallen met een fysieke oorzaak. Maar de lichamelijke klacht is waarschijnlijk een gevolg van gebrekkige doorbloeding die zuurstofgebrek veroorzaakt. Spieren reageren daarop met pijn, net als bij bv spierpijn in de sport. Dit kan chronisch worden. De pijn en andere klachten lijken op klachten met 'gewone' fysieke oorzaak (rugpijn etc.), zoals die in de medische wereld bekend zijn.

Slechte doorbloeding vindt plaats omdat dit vanuit de 'mind', het onbewuste, wordt gestuurd. Op een onbewuste wijze ben je bezig met het wegdringen van stress, problemen etc. (blz 141 van het boek).
Deze reactie kan vaker op gaan treden en wordt dan een soort 'Pavlov-reactie' die niet eens meer optreedt in de oorspronkelijke situatie (van verdringing) maar regelmatig plaatsvindt of vrijwel continu blijft voortduren.

Sarno's mindbody aanpak: Uitgangspunten

De aanpak van Sarno is doelgericht en levert dan meestal direct resultaat op. Je moet daarbij wel achter zijn uitgangspunten staan, anders houd je jezelf alleen maar voor de gek. Met deze uitgangspunten leg je de aanpak van je klachten in je diepste binnenste. En dat is (mindbody!) is de enige plek van waaruit je vertrekken kunt.

  1. Wijs de fysieke oorzaak van de pijn af.
    Er is geen defect aan gewrichten of botten, het heeft te maken met de doorbloeding, met je onbewuste. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk wel je arts.
  2. Erken de psychologische basis voor de pijn.
    Ga er vanuit dat er een mechanisme in je optreedt dat onbewust is, dat te maken heeft met onbewuste of weggestopte gevoelens. De pijn zorgt ervoor dat je in het waarnemen daarvan belemmerd wordt.
  3. Accepteer de psychologische uitleg als normaal voor gezonde mensen.
    Door met je onbewuste, met de pijn, als het ware in gesprek te gaan, ben je op een gezonde wijze bezig om daarbij ook je lichaam te herstellen.