Mindbody: Een andere kijk op pijn

John E. Sarno schreef een verrassend boek over pijn en het helend vermogen van de mens. Op deze pagina's wil ik een impressie geven van de inhoud van het boek. Het boek zelf is in het Engels. Ik hoop dat mijn verslag ervan iets kan bijdragen aan het eventueel herstel van de lezers van deze pagina's.

The Mindbody Prescription

Gegevens van het boek:

John E. Sarno M.D. (1998) The Mindbody Prescription. Healing the Body, Healing the Pain.
New York, NY: Warner Books.

Wat kun je met het boek

John Sarno geeft je een inzicht in het werk dat hij al sinds begin van de jaren '70 doet. Als je last hebt van chronische pijn, vraag je dan af of het zich op wisselende plaatsen voordoet. Verschuift het in de loop der tijd? Zijn er meerdere, soms weer nieuwe plaatsen waar de pijn optreedt? Is de pijn prominent aanwezig: Ben je er soms of regelmatig zoveel mee bezig, dat het je afhoudt van andere dingen? Ga dan eens na of de aanpak van John Sarno je kan helpen.

Een mens is een complex samenzijn van lichaam en geest. Soms kunnen zaken die in je geest spelen van invloed zijn op hoe je lichamelijk bent: Spanning, angst, verdriet, vreugde, woede: Allemaal verschijnselen die je voelt in je lichaam. Soms blijken ze na jaren nog van invloed.

Zo kunnen ook gevoelens die je naar de achtergrond gedrukt hebt, opeens meespelen als je in een bepaalde situatie komt. Onbewust reageer je, zonder dat je het zelf merkt. Het is een natuurlijke zelfbescherming, die zorgt voor je welzijn.

Eén van de onbewuste manieren om je te beschermen is om de verschijnselen van een zwakke plek in je lichaam te versterken. Pijn is daar een nadrukkelijk voorbeeld van. Bij pijn denk je niet aan je angst.

Als in je onbewuste de angst begint te schemeren, dan kan je autonome zenwstelsel reageren door minder bloed naar je 'zwakke' plek te sturen ('spanning' treedt dan op). Door het tekort aan zuurstof ontstaat er dan vanzelf pijn in de spieren. Door je eerdere ervaring denk je automatisch dat dat je rug, je schouder of je rsi is. Je wilt er niet teveel aandacht aan besteden, maar het zorgt er wel voor dat je denken en je doen wordt afgeleid van de angst.

In het begin kan dit mechanisme functioneel zijn. Toch kun je daar last van krijgen. Bijvoorbeeld als de bescherming erger is dan de situatie waartegen je jezelf beschermt. Hierdoor kan het veroorzaken van pijn steeds erger worden. Het gaat vaker optreden, ook in andere stress-achtige situaties. Het gaat zich uitbreiden naar meer plaatsen in je lichaam.

Het boek geeft inzicht in dit mechanisme. Het legt uit waarom de reguliere en ook alternatieve geneeskunst geen oog heeft voor dit verschijnsel. Ook wordt verklaard vanuit de bewust/onbewust-theorie (Freud) dat dit een logisch, normaal en natuurlijk verschijnsel is. Tot slot wordt een manier gegeven waarmee je tot een successvolle oplossing kunt komen. En daar gaat het om.